AAKJÆRAFTEN

AAKJÆRAFTEN

Hvert år afholder Aakjærselskabets Fortælle- og dialektgruppe en Aakjæraften, hvor de fortæller om Aakjærs spændende liv og læser højt af forfatterskabet.

For at være sikker på at komme ind vil det være en god idé at reservere plads.

Hvis gruppen benytter nogle af Aakjærs vanskelige dialekttekster, vil disse bliver oversat, eller på anden vis gjort almen forståelige.

 

Sidste år var der udsolgt!

Køb nu og tag dine venner med.

Kun 90 billetter.

”Jeppe Aakjær mellem to kvinder”

Perioden der beskrives er perioden fra Jeppe og Maries ægteskabs forlis omkring århundredeskiftet 1900 og til Jeppe Aakjær flytter ind på Jenle sammen med hustru nummer to: Nanna Krogh.

I denne periode forandre Danmark sig. Kampen for et demokratisk samfund tager for alvor fat.

Kampen mod Estrup forsvinder og afløses af kampen for de svageste i samfundet: tyende, kvinder og børns rettigheder, som man kan læse om i Aakjærselskabets nyeste medlemsbog.

Samtidig bliver Aakjær klar over, at de nye ideologiske strømninger ikke tænker i naturbeskyttelse.

 

Kun de nye konservative har naturen på programmet, men kun for at beskytte deres jagtinteresser. Et interessefællesskab, som Aakjær havde oplevet i Skotland på rejsen i 1906, hvor den engelske adel ejede store jagtområder, og samtidig udsultede de tyende i det skotske samfund, der efterfølgende måtte immigrere.

På den baggrund skrev Burns sit forfatterskab. Det var en stærk inspirationskilde for Aakjær. Burns skotske forfatterskab, der fastholdte skotternes frihedstanke gennem det skotske sprog og skotsk tankegang med den skotske naturbeskyttelse og reetablering af ejendomsforholdene med omfordeling som omdrejningspunkt.

Det er også her Aakjærs litteratur bliver til. Det er her han lader forfatterskabets personer tale deres modersmål, som en del af den jyske frihedskamp.

Det er i den periode, han inddrager St. St. Blichers forfatterskab, der har mange fine skildringer, men mangler den sociale kamp.

Det er derfor vi fortsætter med Aakjæraftenerne på Jenle hvert år, hvor vi lægger vægt på fællesskabet i sproget.

 

Henning Linderoth

Aakjærselskabet

Jenlevej 6

7870 Roslev

24 26 00 25

Aakjærselskabet er et af Europas største litteraturselskaber, og har ca. 2500 medlemmer.