FOREDRAG

Aakjærselskabet tilbyder i år 4 foredrag på Jenle. Foredragene finder sted 4 torsdage fra kl. 19:30 til ca. 22:00 på "Høloftet".

Der er max. plads til 80 prs. pr. gang.

 

Der bliver pause i foredraget på ca. 30 min. til kaffe m. brød til 40,- kr.

Aakjær og revolutioner

Henning Linderoth - 28. september 2017

 

Foredraget handler om de franske og russiske revolutioner og den påvirkning de havde på Aakjærs liv og forfatterskab. Aakjær læste meget om de franske revolutioner 1789, 1830 og 1848 og senere 1871.

 

Men også den russiske revolution 1917 fik meget stor betydning.

 

Per Odgaard og Esper Andersen

Foredrag ved Byarkivar i Skive, Niels Mortensen - 26. oktober 2017

 

Jeppe Aakjær havde to meget gode venner Per Odgaard og Esper Andersen. Begge hjalp Aakjær økonomisk i svære tider. De var stærk medvirkende til, at Aakjær fik den løbebane han fik som forfatter.

 

Dorthe Chakravarty historiker og journalist. DR-vært på historieprogrammet "Alle Tiders Historie".

 

Jo Jacobsen – Carlsbergfruen der gik sin egne veje - 23. nov. 2017 kl. 19:30

 

Et underholdende foredrag om en farverig kvinde, Jo Jacobsen (1884-1963), der forlod sit ægteskab på Carlsberg for at leve som frigjort kvinde. Hun skrev skandaleromaner. Hun kæmpede for enlige mødres rettigheder og retten til fri abort. Hun var en af de første kvinder, der bragte psykoanalysen til Danmark. Jo Jacobsen var kort sagt en pioner, der gik forrest i tidens kamp for Freud, seksuelt frisind og enlige mødre. Hun gik sine egne veje og ramlede sammen med Thit Jensen, K.K. Steincke, Tom Kristensen, Freud-familien og andre af tidens store kulturpersonligheder. Hendes historie har hidtil været ufortalt, men nu bliver der bragt lys over en af mellemkrigstidens mest omtalte kvinder.

 

Carl Nielsen og Jeppe Aakjær

Foredrag ved pro. Johannes Nørregaard Frandsen. SDU

 

Jeppe Aakjær er den folkekære digter, der skrev utallige digte om naturen og de daglige oplevelser af livet på landet. Han blev født et år senere end Carl Nielsen, i Åkjær by ved Fly i 1866, og voksede ligesom Carl Nielsen op i fattige kår. Begge drenge var blevet født ind i folkelige og kunstneriske kulturer, hvor Carl fik gehør for musikken og Jeppe fik et usædvanlig godt øje for naturen, og især de fattige og udsatte mennesker, der boede i den. De fik et godt og stærkt samarbejde.

 

Aakjærselskabet

Jenlevej 6

7870 Roslev

24 26 00 25

Aakjærselskabet er et af Europas største litteraturselskaber, og har ca. 2500 medlemmer.