JENLEFESTEN

Jenlefesten

Jenlefesten er et af Aakjærselskabets helt store arrangementer. Festen begyndte i 1908 med en stor markfest i Åkjær og fra 1910 til 1929 på Jenle.

Aakjær døde den 22. april 1930 og Jenlefesterne ophørte, men blev i 1980 genoptaget. Aakjærselskabet blev stiftet i 1980 for at genoplive Jenlefesterne, og har været afholdt lige siden.

Se de gamle Jenlefester her.

 

Antallet af besøgende har i en lang periode været meget svingende, men begyndte fra 2010 at stige stille og roligt. Aakjærselskabet mærker en øget interesse og i 2016 nåede vi et besøgstal på 1300.

Det er meget flot.

Hele Jeppe Aakjærs projekt havde et folkeoplysende mål. I det danske nutidssamfund taler vi meget om følelser og fornuft, som to adskilte begrebet, men ikke for Aakjær. Digtet Jens Vejmand, der er Danmarks mest læste digt, er et godt eksempel. Han forener her den sociale fornuft med fællesskabets intimitet. Identitet fylder ikke meget hos Aakjær, da dette begreb indeholder individualisme og ensomhed. Programmet med den sociale fornuft og fællesskabets intimitet er også grundlaget for Jenlefesterne og grunden til, at vi synger Aakjærs sange og hylder traditionerne - samtidig med at vi præsenterer det, som Aakjærselskabet mener er det bedste i den moderne verden. Bag de forskellige års programmer ligger der lange diskussioner, hvor Aakjærs intentioner i vores tolkning er baggrunden.

110 år for Aakjærfamilien på Jenle

JENLEFESTEN 2017 6. AUGUST 11:30 - 17:00

PROGRAMMET:

09:00 Festpladsen åbner med diverse boder.

09:30 Rundvisningen begynder. Der er rundvisning hvert 15. min.

 • 11:30 Jenlefesten åbner - formanden.
 • 11:45 Hot Stompers og PK underholder.
 • 12:00 Afhentning af picnickurv. Hot Stompers fortsætter.
 • 12:30 Uddeling af Aakjærprisen 2017.
 • 13:00 Hot Stompers og PK underholder.
 • 13:30 Formanden og fællessang.
 • 13:40 Morten Østergaard (R) holder den politiske tale.
 • 14.25 Fællessang mm.

14:35 Kaffepause med udstilling og rundvisning.

 • 15:25 Den kulturelle tale ved journalist Hans Mortensen Weekendavisen.
 • 16:10 Folkemusik: Helene Blum & Harald Haugaard med Christoffer Møller.
 • 17:00 Afslutning ved formanden.

17:10 Boderne lukker.

18:00 Rundvisningen lukker.

 

KØB BILLETTER HER

Aakjærselskabet fik sidste år kritik af, at vi tillod paraplyer. Der var rigtig mange, der ikke kunne se de optrædende på scenen for de mange paraplyer. I år tror vi ikke det bliver regnvejr. Men skulle det ske, så udleverer vi et gratis regnslag. Tag en hat og solcreme med!

Klokken 11:30 åbner Aakjærselskabets formand jenlefesten for 14. år i træk.

 

Jenlefesten 2017 kommer også til at markere et Aakjærselskab, der på en række områder er i forandring. Hvor selskabet tidligere var centreret omkring Jenle, som geografisk punkt, vil Aakjær-selskabet være langt mere netværksorganiseret med en række knudepunkter over hele Danmark.

 

Aakjærselskabet vil ikke bare være ude ved messer og lave udstillinger, for at trække gæster til Jenle.

 

Aakjærselskabet vil optræde over hele Danmark for at møde Aakjær-elskere, der hvor de bor.

Hot Stompers.

Sidste år fejrerede orkesteret sit 30 års jubilæum med et stort jazz-band-ball. Hot Stompers er således nu godt i gang med sin 31. sæson.

Evnerne for den swingende musik har orkestret gennem årene præsenteret på fem cd’er. Den næstsidste i øvrigt med gospelmusik, som det seneste årti har været med på repertoiret. Ellers er det den gode, gamle traditionelle jazz iblandet swingnumre, som kendetegner musikken.

Hot Stompers medbringer til Jenlefesten en gæstesolist, trompetisten og sangeren Per Vindum, som ”i det daglige” er frontfigur i et af landets ældste og bedste traditionelle bands, Arosia fra Århus. (billede til højre) Den øvrige besætning: Ole Sørensen, klarinet, Rud Kjems, piano, Bent Jensen, bas, Finn Christiansen, banjo/guitar, samt Peter Bjerrum, trommer.

Næsten alle ”stomperne” har passeret de ”godt og vel 70”. Der er med andre ord tale om garvede for ikke at sige ”hårdt prøvede” musikere. Det har dog ikke taget pynten af dem! De har stadig ungdommens spilleglæde i behold og er parate til at levere den gode, gamle swingende jazz.

 

Hot Stompers og Etta Cameron

Per Vindum

Aakjærprisen.

P.K. Nielsen har været frivillig på Jenle gennem rigtig mange år. Hans store interesse har været Aakjærs humoristiske dialekttekster.

Desuden har han været interesseret i Aakjærs dramatekster, og har været med til at sikre, at Aakjærselskabet fik taget hul på udgivelsen af "Ulvens Søn".

Han stod også i spidsen for den store opførelse af stykket i samarbejde med Skive Amatør Teaterforening, Knud Kramshøj og instruktøren Jonas Littauer.

Senere arbejdede Knud Kramshøj og Skive Amatør Teaterforening videre med opførelsen af "Paa Aftægt", som Knud Kramshøj havde omskrevet fra roman til teaterstykke. P.K. Nielsen tog på Aakjærselskabets vegne hånd om stykket.

Aakjærselskabets bestyrelse har derfor besluttet, at Knud Kramshøj og Skive Amatør Teaterforening skal dele Aakjærprisen 2017 og P.K. Nielsen har fået til opgave at motivere prisen.

Morten Østergaard

Fremad!

Frankrig viste søndag aften, at landet tør satse på Europa, uddannelse og reformer. Så kan vi også. Hvis vi vil. Det vil Radikale Venstre

Efter søndagens første runde i det franske præsidentvalg skal landet nu vælge mellem fortid og fremtid. Mellem Le Pen og Macron. Jeg håber og tror, at Macron vil være den bølgebryder, vi har ventet på. Med sit: ”Ikke højre – ikke venstre. Fremad” har han i hvert fald vundet mit radikale hjerte.

For det er netop dét, vores ambition om at gøre Danmark større handler om: At turde se nutidens udfordringer med fremtidige generationers øjne. At turde løfte blikket og udstikke en ny retning for vores land. At turde skabe et stærkere, grønnere og klogere Danmark. Gennem udsyn og troen på, at fælles udfordringer må og skal adresseres gennem fælles løsninger. Og gennem reformer, der gør det muligt at satse massivt på vores børn og unges opvækst og uddannelse.

Desværre fører det nuværende politiske flertal en politik, der peger i en anden retning. I onsdags talte jeg med Uffe. (Se video) Uffe er 50 år. Astrofysiker. Og et kæmpe aktiv for Danmark. Uffe bor med sin kone og to børn i Vodskov. I hvert fald lidt endnu.

For Danmark tvinger Uffes kone – moderen til hans to børn – ud af landet. Tænk sig. En dansk statsborger, der ikke må bo i sit eget land med sin familie, fordi konens såkaldte "til-knytning" er større til USA end til Danmark. Det kan godt være, at det er regler, der støttes af både regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Men det bliver det hverken rimeligt eller fornuftigt af.

Når jeg ønsker en ny kurs for Danmark, så er det præcis Uffe og hans familie, jeg tænker på. Det gør ondt at høre Uffe fortælle om, hvordan det er at skulle sige til sine børn, at deres mor ikke længere er velkommen i Danmark. Her går vi simpelthen i for små sko.

Mit politiske projekt handler om at gøre Danmark større. Og jeg er klar til at samarbejde med alle, der deler den overbevisning. Uanset om du er røde eller blå. For mit projekt peger hverken mod højre eller venstre. Men fremad. Mod en bedre fremtid for vores børn. Dine og mine. Og Uffes.

Sådan gør vi Danmark større.

 

Venlig hilsen

Morten Østergaard

Politisk leder - Radikale Venstre

Teksten er hentet fra mail.

Man kan se

Video på Facebook

Pause

Der er mulighed for at se Henrik Scheel Andersens fantastisk smukke udstilling af landskaber.

Henrik har før udstillet på Jenle med meget stor succes.

 

Der vil også være mulighed for at købe kaffe, brød vand, øl og vin.

Du kan købe bøger, postkort, plakater o.l.

Du kan også indmelde dig i Aakjærselskabet og støtte selskabet arbejde på at udbrede kendskabet til forfatterens tanker.

 

I Nordhaven vil der være et stort telt, hvor Østsallings andre turistattraktioner vil være til stede - sammen med Vestlimfjordens litteraturselskaber.

Hans Mortensen

Forfatter og journalist Hans Mortensen fra Weekendavisen kender Jeppe Aakjær meget indgående, da han er født i Grættrup nord for Jenle, og har fået ham ind med skolemælken.

Til venstre ses han ved Aakjærselskabets Litteraturdag, hvor han analyserede venstrefløjens forfattere i forhold til de to begreber: social indignation og naturbeskyttelse.

Hans Mortensens konklussion var, at Aakjær måske var den eneste forfatter på verdensplan, der på sammen tid ville skaffe brød på bordet til de fattigste, men uden at denne kamp skulle gå ud over naturen.

 

Helene Blum & Harald Haugaard med Christoffer Møller

Sangeren Helene Blum & violinisten Harald Haugaard har igennem de seneste år etableret sig som nogle af de fineste fortolkere og fornyere af den danske musiktradition. Deres eget nyskrevene materiale blandes nænsomt med originale fortolkninger af gamle sange og instrumentalstykker. Deres integritet er enestående og deres store virtuositet og nærvær er med til at gøre deres koncerter uforglemmelige.

Deres medrivende musik har de seneste år bragt dem vidt omkring i verden og med mere end 500 koncerter i udlandet de seneste år, er de er pt nogle af landets mest efterspurgte kunstnere på den internationale musikscene.

Ved koncerten præsenterer de to musikere et repertoire bestående af årstidssange, traditionelle og nye instrumental-stykker samt eksempler fra Helene Blums seneste album “Dråber af tid” sammen med den enestående pianist og komponist Christoffer Møller.

Helene Blum har bjergtaget mange tilhørere over hele verden med sin klare stemme og rene inderlige udtryk. Hendes kunstneriske ståsted er både det nyskabende og det rodfæstede. Som sanger tager hun udgangspunkt i århundrede gamle sange, som hun genopfinder i nutidige fortolkninger og blander elegant med nye sange, ofte hendes egne. Hun er dybt forankret i det danske musikalske modersmål, men er samtidig ikke bange for at udfordre det. Det britiske dagblad The Telegraph anmeldte hendes album “Men med åbne øjne” med fire ud af fem stjerner og ordene: “The album is an unexpected treat”

Gennem de seneste 20 år har Harald Haugaard etableret sig selv som en af Danmarks fineste violinister. I sit virtuose spil forener han det legende lette med det halsbrækkende udfordrende i en karakteristisk dyb og melankolsk tone. Hans kompositioner er originale og i sit samlede kunstneriske udtryk trækker han bestandigt på dybe rødder i den rige danske musiktradition, som han behandler innovativt og vedkommende som ingen anden. Det ansete amerikanske musikmagasin Sing Out beskriver hans spil således: “Haugaard is the master of sublime moments”

Christoffer Møller

Aakjærselskabet

Jenlevej 6

7870 Roslev

24 26 00 25

Aakjærselskabet er et af Europas største litteraturselskaber, og har ca. 2500 medlemmer.